vkljucite-v-vas-jedilnik-bucno-olje

Vključite v vaš jedilnik tudi bučno olje!

Posted by

S pravim oljem lahko močno popestrite svoj jedilnik. Ravno to je funkcija solatnega olja, a tudi v mnogih drugih jedeh se izbira olja zelo pozna na končnem okusu, aromi in izgledu. Zato je treba zelo skrbno izbrati kakovostno olje, s katerim bomo veliko bolj uspešni pri kulinaričnem ustvarjanju.

Drugi pomemben faktor za izbiro olja pa najdemo v njegovi hranilni sestavi. Olje je živilo, ki ima določeno vsebnost koristnih in manj koristnih hranil. Po tem se različne vrste olja precej razlikujejo, ravno zato se v zadnjem času kot priljubljena izbira uveljavlja bučno olje. S tem dobimo izvrsten vir koristnih hranil, kar postavi še piko na i posebnim odlikam tega olja.

Bučno olje je okusno in koristno

Za bučno olje velja, da združuje vse potrebne lastnosti, ki jih iščemo pri olju za uporabo v kuhinji. Je zelo aromatično in ima prepoznaven okus, ki popestri pripravljene specialitete, hkrati pa ima tudi ugodno hranilno sestavo, kar je vedno dobrodošlo.

bučno-olje

Treba je sicer priznati, da je včasih nekoliko težje delati z bučnim oljem, sploh če smo vajeni vsestranskega kuhinjskega olja. Z bučnim oljem verjetno ne bomo pekli ali cvrli, prav tako ni vedno najbolj posrečena izbira za kakšne sladice ali pekovske izdelke. Pri teh jedeh namreč ne želimo eksperimentirati s končnim učinkom, do izraza pridejo bolj druge sestavine, medtem ko je olje le vir maščobe. Če uporabimo bučno olje, bomo dobili neobičajne barve in okuse, kar ni vedno najbolj posrečeno.

Vsekakor pa lahko kvalitetno bučno olje dobro izkoristimo pri pripravi različnih specialitet. Pravzaprav dobimo že ob nakupu bučnega olja več možnosti, na https://petovar.com/ si lahko ogledamo selekcijo izdelkov te vrste – proizvajalci včasih že pripravijo posebna olja in mešanice, ki so prilagojene za določene namene. Tako bomo bučno olje kar najbolje izkoristili za pripravo specialitet, pri katerih pridejo odlike takšnega olja najbolj do izraza.

Bučno olje je najboljše kot solatno olje

Bržkone ima olje največjo vlogo pri pripravi solat. Prav v tem primeru namreč računamo na nekoliko bolj izstopajoč okus in aromo, saj druge sestavine ne prevladujejo. Ravno od olja je odvisno, kako okusna bo solata, tako da lahko dobro solatno olje hitro naredi veliko razliko.

Čeprav ima olje za solato odločilno vlogo, nam vseeno dopušča kar dosti eksperimentiranja, saj lahko brez skrbi spoznavamo nove kombinacije okusov in vonjav. Prav tako lahko preizkusimo različne vrste in mešanice olj, ne da bi se morali odpovedati kakšnim posebnim odlikam. 

solatno-olje

Za solatno olje pogosto uporabljamo mešanice, s katerimi pridemo do posebnih učinkov in koristnih lastnosti izbranih vrst olja. Odličen primer so solatna olja, ki imajo določeno vsebnost bučnega olja. Bučno olje ima dokaj intenziven okus in prepoznavno aromo, tudi barvo bomo takoj opazili – s tem narekuje lastnosti celotne solatne mešanice, tudi če je delež drugih olj večji. Takšno solatno olje ponuja izkušnjo, ki jo pričakujemo od bučnega olja, s tem da nam ni treba kupovati in porabljati dražjega olja, hkrati dobimo izvrstno mešanico, ki je prilagojena prav za pripravo solat. To je lahko najboljša rešitev za tiste, ki radi pripravljajo okusne in zdrave solate!

Kje dobiti dobro solatno olje?

Ravno zato, ker imamo pri pripravi solat veliko svobode, se bomo morda kar težko odločili za pravo solatno olje. Na srečo pa nam nekateri proizvajalci že ponujajo skrbno pripravljene mešanice olj za pripravo solatnih prelivov, tako da bo izbira naposled nekoliko lažja. Takšno ponudbo ima oljarna Petovar, ki pripravlja kakovostno domače bučno olje, a tudi posebne mešanice za solate.

V ponudbi oljarne dobimo tudi druge zanimivosti, na primer konopljino olje ter pražena bučna semena. Celotna ponudba bo gotovo zanimiva za gurmane in nasploh za vse ljubitelje okusne, kvalitetne in zdrave prehrane