so-najcenejsi-peleti-primerni-za-ogrevanje.jpg

So najcenejši peleti primerni za ogrevanje?

Posted by

Pri ogrevanju stanovanja gledamo tudi na ceno. To naj ne bi bila prioriteta, a hočeš nočeš so prav stroški ogrevanja med najbolj opaznimi na družinskem proračunu. Na dolgi rok močno zasenčijo tudi investicije v nov ogrevalni sistem, zato se gotovo vprašamo, koliko nas bo stalo ogrevanje na dolgi rok, če se odločamo za nadgradnjo ali zamenjavo sistema. 

S tega vidika so mogoče zanimivi najcenejši peleti, ki ponujajo cenovno ugodno alternativo mnogim dragim energentom. A hkrati se pojavljajo tudi pomisleki, saj ne zaupamo cenejšim opcijam in si morda mislimo, da so dražji načini ogrevanja bolj zmogljivi, zanesljivi in učinkoviti.

Da bi se res prepričali o tem, ali so peleti primerni za uporabo ali ne, moramo poznati njihove prednosti in pomanjkljivosti. Za nameček pa imamo opravka z različnimi vrstami peletov, ponudba je na tem področju zares razgibana in kaj lahko se zgodi, da se pojavijo večje razlike tudi med različnimi vrstami peletov. 

Ravno zato nam najcenejši peleti še ne povedo veliko, saj je možno, da bomo že z izbiro drugih peletov dosegli povsem drugačen učinek. Te razlike pa seveda niso tako velike, da bi jih lahko upoštevali v primerjavi z drugimi energenti nasploh. Upoštevamo le tiste lastnosti, s katerimi se peleti primerjajo z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Najcenejši peleti se primerjajo s preostalo lesno biomaso

Najprej pa moramo omeniti še preostalo lesno biomaso, tu izstopajo predvsem drva. Kurjenje na drva je tradicionalna rešitev za ogrevanje stanovanj, sploh za tiste, ki imajo svoj vir drv. Na kmetiji imamo morda kakšna drevesa ali del gozda, na ta način lahko pridemo do praktično brezplačnega vira energije, s tem se niti najcenejši peleti ne morejo dostojno kosati.

Tudi najcenejši peleti lahko dobro gorijo in zagotavljajo obilo energije

A nasploh imajo drva nižjo ceno kot peleti, kar je treba omeniti, če imamo za prioriteto prav stroške. Sicer se najcenejši peleti lahko kosajo z dražjimi vrstami drv, a načeloma bomo prišli ceneje skozi, če se odločimo za drva. 

Razlika je v tem, da dobimo drva na dom sicer po nižji ceni, a bomo imeli več dela z njimi. Težje jih je skladiščiti, morda jih bomo morali dodatno sušiti, prav tako je nekoliko zahtevnejša in bolj zamudna uporaba. Peleti imajo kar nekaj pomembnih prednosti, ki upravičujejo malenkost višjo ceno.

Je pa treba priznati tudi to, da razlika v ceni ni posebej velika. Veliko bolj pomembno je to, da znamo izbrati pravo ponudbo. Tako so lahko tudi kvalitetni peleti precej poceni in s svojimi lastnostmi zasenčijo drva, ne da bi morali zanje plačevati veliko več. Pravzaprav so lahko tudi najcenejši peleti v tem oziru povsem dostojna izbira.

Najcenejši paleti v primerjavi z drugimi energenti

Predvsem pa se peleti izkažejo v primerjavi z drugimi energenti. Še posebej v času, ko se energenti precej dražijo. Po navadi je veljalo, da so zelo primerna izbira za varčno ogrevanje električni sistemi, a v zadnjem času se je izkazalo, da nepredvidljiva cena električne energije ne nudi popolne zanesljivosti in prihrankov, ki bi jih morda pričakovali. 

Že res, da so električni sistemi zelo učinkoviti, imajo visoke izkoristke in praktično nimajo energetskih izgub, a najcenejši peleti jih prekosijo že s ceno samega energenta, kar je v končni fazi najbolj pomemben podatek.

Na enak način se peleti primerjajo s kurilnim oljem, ki je bilo prav tako zelo priljubljeno sredstvo za ogrevanje stanovanja. Tudi na tem področju smo priča spremenljivim cenam, ki jih ne moremo povsem predvideti. 

Seveda se tudi cena peletov lahko spreminja, a ni tako nepredvidljiva, vedno bodo najcenejši peleti precej ugodni, prav tako ne moremo pričakovati kakšnih velikih problemov z dobavo. Tako se v primerjavi s kurilnim oljem in zemeljskim plinom peleti dobro izkažejo že zato, ker imamo zanesljiv in dokaj poceni vir energenta, ne da bi morali pretirano skrbeti.

Najcenejši peleti morajo včasih priznati premoč

Ne morejo pa se niti najcenejši peleti primerjati z varčnimi toplotnimi črpalkami, ki pridobivajo energijo iz okolja praktično brezplačno. Že res, da tudi pri teh napravah porabljamo električno energijo, z vedno višjimi cenami elektrike pa se razlike med temi ogrevalnimi sistemi manjšajo. 

Tako so peleti lahko dobra izbira, sploh če imamo možnost za cenovno ugoden nakup in vgradnjo opreme. Tako že v izhodišču prihranimo in se ogrevamo več deset let po ugodni ceni, preden se izkaže razlika v prihranku v primerjavi s toplotno črpalko. 

Poleg tega moramo upoštevati, da potrebujemo pelete in drva na dom, material moramo naročati in plačevati, skladiščiti in uporabljati, medtem ko toplotne črpalke delujejo praktično same od sebe.

Lesna biomasa nam ponuja ugoden vir energije, po ceni so najboljši ravno najcenejši peleti

Prav tako najcenejši peleti niso kos raznim sončnim elektrarnam in drugim sistemom, ki jih lahko uporabljamo za ogrevanje stanovanja. A ti sistemi so precej obrobni, če govorimo o zmogljivem in zanesljivem ogrevanju običajnih stanovanj. 

Ne moremo računati na to, da bodo dostojna alternativa običajnim ogrevalnim sistemom, razen v kakšnih posebnih situacijah. Za običajna stanovanja so peleti boljša izbira, saj omogočajo zmogljivo in zanesljivo ogrevanje, pri katerem nismo odvisni od raznih zunanjih dejavnikov.