svt servis elektricni vilicar

Električni paletni viličar je pogosto najbolj elegantna rešitev

Posted by

Težkih bremen ne moremo prenašati sami, tudi če morda lahko dvignemo in prestavimo kakšnih 25 kilogramov. Enkrat ali dvakrat to lahko storimo, če pa se moramo s tem ukvarjati preko celega delovnega dne, se bodo zelo hitro pokazale posledice, tudi poškodbe in drugi usodni vplivi za zdravje telesa. Kaj šele, da bi sami lahko dvigovali in prestavljali večja bremena. Tudi v kakšnih manjših skladiščih imamo na paletah lahko celo tono tovora, za to vsekakor potrebujemo posebno opremo. 

Morda bo kot nalašč električni paletni viličar, ki je dobro prilagojen prav za uporabo v takšnem okolju. Ima nekatere posebne odlike, s katerimi bo navdušil bolj ali manj zahtevne uporabnike. Poleg tega imamo na tem področju tudi precej pestro ponudbo, brskamo lahko med raznovrstnimi modeli, s katerimi bomo dosegli željene učinke ne glede na to, s kakšnim delom se pravzaprav ukvarjamo.

Zanimivo je, da je električni paletni viličar relativno poceni naprava. V praksi opravlja ogromno zahtevnega dela in se lahko izkaže za nepogrešljivega sodelavca na mnogih delovnih mestih, kar bomo gotovo želeli s pridom izkoristiti.

Električni paletni viličar prepriča s posebnimi odlikami

Takšna naprava ima kar nekaj posebnih odlik, s katerimi se odlično znajde v različnih delovnih okoljih. Ne gre seveda za univerzalno rešitev za vsako skladišče, je pa to vseeno vsestranska naprava, ki jo bomo verjetno lahko dobro izkoristili.

Najbolje se električni paletni viličar seveda obnese tam, kjer redno delamo s tovorom na paletah. Standardne palete predstavljajo nepogrešljivo sredstvo za tovorjenje izdelkov in materiala, so nujna osnova učinkovite logistike, pa tudi v končni fazi v skladiščih in pri uporabi igrajo pomembno vlogo. Imeti moramo napravo, ki nam omogoča učinkovito delo s paletami. Paletni viličar je prilagojen prav za takšno vlogo, zato lahko pričakujemo, da se bo izvrstno izkazal. Ima vilice, ki ustrezajo standardnim paletam, pogosto je tudi precej prilagodljiv in omogoča še delo z drugimi tovori.

Velika prednost je tudi ta, da ima električni paletni viličar električni pogon. To se izkaže za nujno v kakšnih manjših skladiščih, pravzaprav v vseh zaprtih prostorih, kjer želimo vzdrževati prijetne razmere za delo. Že tako imamo pri delu s težkim tovorom kar nekaj tveganj za zdravje zaposlenih, predvsem redne obremenitve vplivajo na hrbtenico in telo nasploh. 

Ne želimo se obremenjevati še z izpušnimi plini, ki so lahko še bolj škodljivi. Električni viličar je idealna rešitev. Ne le zato, ker ne proizvaja izpušnih plinov, je tudi precej tih pri uporabi. Električni motor ima še mnoge druge prednosti, je zelo vzdržljiv in čist, ne zahteva veliko vzdrževanja, nasploh ponuja operaterju izvrstno izkušnjo.

Enostaven in poceni električni paletni viličar

Ker so te naprave zelo vsestransko uporabne in nadvse priljubljene, se je ponudba seveda dobro razvila. Najdemo lahko različne izvedbe, ki odgovarjajo specifičnim potrebam v različnih delovnih okoljih. Tako lahko kupimo električni paletni viličar po presenetljivo ugodni ceni.

Enostavni električni paletni viličarji vsakomur omogočajo odlično izkušnjo pri uporabi

Najcenejši so paletni viličarji za prestavljanje tovora, to so nizkodvižni viličarji, ki jih upravljamo kar ročno. Ta oprema stane le nekaj sto evrov, primerna je za mnoga manjša skladišča, predvsem pa za trgovine in podobne lokacije, kjer prestavljamo tovor iz skladišča. Ti viličarji so ugodni za nakup, pa tudi za uporabo so zelo enostavni. Za paletni voziček ne potrebujemo izpita ali posebnih spretnosti, vsak se lahko dobro znajde pri rokovanju s takšno napravo.

Nato pa najdemo tudi zanimivo ponudbo drugih električnih viličarjev. Viličarji z električnim pogonom bodo morda res nekoliko dražji kot primerljive naprave z dizelskimi ali plinskimi motorji, a prinašajo veliko boljšo izkušnjo, na dolgi rok pa s svojimi prednostmi pokrijejo tudi razliko v ceni. V mnogih primerih so zato prav električni paletni viličar daleč najbolj smiselna izbira. Ni pa vedno tako, pozorni moramo biti tudi na kakšne posebne zahteve pri delu.

Kdaj se električni paletni viličar ne bo dobro obnesel?

Morda ne delamo s tovorom na paleti in potrebujemo bolj prilagodljivo napravo. V tem primeru bomo uporabili teleskopski viličar ali drugo napravo, ki nam omogoča dvigovanje raznovrstnih bremen. Res je sicer, da so tudi vilice za standardne palete pogosto povsem uporabne za razne druge tovore, a običajno je bolje imeti za posebne izzive bolje prilagojeno opremo. Če se redno soočamo s takšnimi nalogami, potem paletni viličarji niso prava izbira.

Na terenu električni paletni viličarji niso tako prepričljivi

Prav tako morda električni paletni viličar ne bo najboljša izbira za delo na terenu. Tam se tako ali tako redko srečujemo s tovorom na paletami, naletimo pa še na nekatere druge izzive. Večinoma so viličarji prilagojeni uporabi na urejenih in utrjenih površinah, predvsem v skladiščih. Na terenu imamo opravka z nepredvidljivimi površinami, ki zahtevajo uporabo prilagojene opreme za ta namen. To je lahko terenski teleskopski viličar, ki je kot nalašč za uporabo na gradbišču. Uporabljamo viličar z gosenicami ali z večjimi kolesi z grobim profilom. Za praktično vsako situacijo lahko najdemo dobro rešitev, gotovo pa ne moremo zatrditi, da je električni paletni viličar vedno dobra ideja, tudi če je pogosto zelo prepričljiv.