radiatorsko ogrevanje

Ogrevanje z radiatorji je še vedno najbolj priljubljena oblika ogrevanja

Posted by

Potrošniki neprestano iščemo najbolj učinkovite, udobne in cenovno ugodne oblike ogrevanja. Ena izmed najbolj razširjenih ogrevalnih naprav so še vedno radiatorji. Njihova naloga je, da segrevajo zrak v prostoru, ki zaradi temperaturnih razlik kroži po prostoru in na ta način segreva stene, strope in tla. Za radiatorsko ogrevanje je značilno, da vroča voda do radiatorjev priteče po ogrevalnih ceveh, ki so vgrajene v steno ali pa so vidne. Bistveno je, da so čim krajše, zato da so toplotne izgube minimalne.

Prednosti radiatorskega ogrevanja

Na radiatorjih so običajno vgrajeni tudi posebni termostatski ventili. Ti omogočajo vzdrževanje konstantne temperature v prostoru, z njihovo pomočjo pa lahko bistveno hitreje povišamo ali znižamo temperaturo v prostoru. Za radiatorsko ogrevanje je značilno, da lahko radiatorje priklopimo na plinske ogrevalen sisteme, kotle na biomaso, olje in tudi na toplotne črpalke. Njegova največja prednost pa je, da je izvedba hitra, stroški investicije pa nizki.

Katere so slabosti radiatorskega ogrevanja?

Čeprav velja ogrevanje z radiatorji za priljubljeno in še vedno za najbolj razširjeno, pa ima tudi določene slabosti. Med nje lahko brez pomislekov uvrstimo njegovo funkcionalnost. Čeprav so danes radiatorji veliko bolj privlačni in estetsko izpopolnjeni, pa se pogosto znajdemo v dilemi, kam jih namestiti. Pri tem velikokrat ugotovimo, da so nam v napoto, saj bi na mestu njihove vgradnje eventuelno lahko stala tudi kakšna druga stvar ali pohištvo.

Pri radiatorskemu ogrevanju je gretje točkovno in bistveno slabše razporejeno kot na primer pri drugih ploskovnih oblikah ogrevanja. Rezultat tega je, da se toplota običajno pomika ob stenah navzgor, to pa prispeva k slabši učinkovitosti ogrevanja in večjim stroškom ogrevanja. Kljub temu, da lahko radiatorje priklopimo na toplotne črpalke, pa velja radiatorsko ogrevanje za visokotemperaturni sistem ogrevanja. Če želimo znižati temperaturo radiatorskemu ogrevanju, potrebujemo večje radiatorje, kar pa pomeni znova več neuporabnega prostora v našem domu.