drevesnica 1

Za še lepšo živo mejo

Posted by

Največja odlika žive meje je vsekakor nudenje dovolj velike zasebnosti. Po drugi strani pa so meje iz rastlin dobrodošle tudi zato, ker nam lahko ponudijo prečudovito naravno okolje, in to celo sredi velikega mesta. Če morda v tem hipu tudi vi razmišljate o zasaditvi lepega zelenega obročka okoli vašega doma, je čas, da obiščete drevesnico, v kateri boste izbrali najustreznejšo rastlino za živo mejo.

Drevesnica je odlično prodajno mesto rastlin za živo mejo, saj v njej lahko izbirate med nešteto vrstami. Poleg več vrst cipres vam strokovnjaki za rastline in njihovo vzgojo ter vzdrževanje ponujajo še tiso, pušpan, bukev ter še druge čudovite vrste.

Tri vrste žive meje

Drevesnica je odličen prostor za izbiro rastlin tudi zato, ker vas bodo izkušeni strokovnjaki pred izbiro ustrezne za živo mejo podučili o marsičem. Povedali vam bodo na primer, da na sploh poznamo tri različne vrste živih mej. To so listnate grmovnice, iglavci in zimzelene vrste.

Sicer pa je najprimernejši čas za sajenje žive meje spomladi ali pa jeseni. Če se boste odločili za kontejnerske sadike, pa živo mejo lahko sadite v katerem koli delu leta. Ker je za vsako zemljišče ter vsako vrsto tal mogoče najti najprimernejšo živo mejo, je najbolje, da vam pri končni izbiri prav tako pomagajo strokovnjaki oziroma izkušeni prodajalci v drevesnici.

Sajenje žive meje

Če prav nobena drevesnica ne stoji v neposredni bližini vašega doma, si lahko za začetek ponudbo pogledate kar na spletu, kjer vam je na voljo nekaj dobrih ponudnikov. Poleg ugodne ponudbe različnih vrst rastlin za žive mejo, boste na strani ponudnika dobili dovolj dobrih nasvetov za pričetek sajenja pa tudi za nadaljnje vzdrževanje meje iz rastlin.

Pri sajenju žive meje boste morali torej najprej izbrati ustrezno vrsto pa tudi sorto rastline. Po tej odločitvi sledi še izbor sadike. Na voljo so vam najrazličnejše. Gaber in kalina sta na primer povezana v šopke in brez koreninske grude, medtem ko so druge vrste posajene v manjše lonce.