peleti cenik

Med lesnimi peleti cenik predstavlja glavno prednost

Posted by

Ogrevanje na lesno biomaso in drva postaja vse bolj priljubljeno, saj se pojavljajo nove kurilne naprave, ki lahko konkurirajo tudi zmogljivim in učinkovitim ogrevalnim sistemom na druge energente. Poleg tega ne moremo z drugimi alternativami nikoli nadomestiti značilnih prednosti, ki jih ima kurjenje lesa, tako da bodo kurilne naprave na drva in pelete gotovo še dolgo časa zelo priljubljene. Je pa gotovo med lesnimi peleti cenik tisti, ki prepriča marsikoga v nakup te opreme.

Ogrevalne sisteme pogosto primerjamo na podlagi cene, saj je ogrevanje na dolgi rok lahko precej drago, ta oprema pa že v izhodišču veliko stane. S tega vidika imajo peleti cenik, ki je lahko odločilnega pomena za izbiro. Seveda pa moramo upoštevati različne faktorje, ne le same cene za pelete. Navsezadnje ne vemo, kakšen izkoristek lesni peleti sploh ponujajo in koliko jih bomo porabili, zato nam sama cena v izhodišču še ne pove veliko. Prav tako moramo cenik za pelete primerjati z alternativami.

Ali imajo peleti cenik primerljiv z alternativami?

Z vidika cene je lesna biomasa vsekakor dokaj ugoden energent. Zelo poceni so lahko drva, sploh če jih lahko sami pridobivamo oziroma imamo na voljo kak ugoden vir. Tako dosežemo odličen izkoristek in upravičimo investicijo v napredno kurilno oziroma ogrevalno opremo. V primerjavi s tem imajo peleti cenik nekoliko dražji, praviloma so drva boljša izbira z vidika same cene.

Kurimo lahko različna goriva, predvsem so priljubljena drva in lesni peleti

Prav tako peleti ne morejo konkurirati toplotnim črpalkam, pri katerih sploh ni porabe energentov za ogrevanje, stroške predstavlja le električna energija za poganjanje črpalke. A v tem primeru upoštevamo vse stroške, ne le cene energentov, in tako imajo peleti cenik, s katerim lahko konkurirajo tudi toplotnim črpalkam. Že v izhodišču namreč pridobijo veliko prednost, saj je oprema za kurjenje peletov cenejša od toplotnih črpalk. Na dolgi rok so lesni peleti še vedno dokaj poceni in ogrevanje ni drago, zato tudi cenejše delovanje toplotnih črpalk ne bo kmalu pokrilo izhodiščne razlike. Ob izračunu se lahko izkaže, da bo ogrevanje na pelete tudi kakšnih dvajset let cenejše od ogrevanja s toplotno črpalko, pa tudi po tem bo ogrevanje zelo varčno.

Nekoliko bolj zanimive so lahko primerjave z električnimi ogrevalnimi sistemi, je pa pri tem treba upoštevati tudi mnoge druge faktorje. Za električno ogrevanje po navadi potrebujemo večji sistem z mnogimi elementi, več dela bo morda tudi z vgradnjo. Prav tako je cena električne energije nekoliko nepredvidljiva, s tega vidika imajo lesni peleti lahko prednost.

Gotovo pa imajo peleti cenik ugodnejši kot sistemi na plin ali kurilno olje, pravzaprav pogosto iščemo alternative prav za takšne sisteme.

Kakovostni lesni peleti za najboljši učinek

Za dober izkoristek kurilne naprave in učinkovito ogrevanje z minimalnimi stroški moramo seveda izbrati dober material. V poštev pridejo kakovostni lesni peleti, ki so ustrezni glede na lastnosti kurilne naprave.

Poznamo več vrst kurilnih naprav, ki omogočajo kurjenje peletov. Prav tako so na voljo lesni peleti v različnih kakovostnih razredih oziroma kategorijah. Praviloma je pametno vedno posegati po peletih višje kakovosti, čeprav so načeloma ti nekoliko dražji. Gre za skrbno izbrane pelete iz ustreznih vrst lesa, predvsem lahko računamo na to, da bo material zelo čist, brez kakšnih neprimernih dodatkov in vsiljivcev. Tako bo oprema brezhibno delovala z optimalnim izkoristkom.

Kakovostni lesni peleti so na voljo pri različnih trgovcih, ki imajo še druge dobrodošle odlike. Cene so lahko precej ugodne, sploh če smo pozorni na ponudbe, ki vključujejo tudi dostavo ali druge ugodnosti.

Ker imajo peleti cenik precej ugoden, lahko dosežemo dobrodošle prihranke pri ogrevanju

Imajo lahko peleti cenik še ugodnejši?

Sama cena peletov ni točno določena, temveč gre za razpon. Kakovostni lesni peleti so relativno dražji od materiala nižje kakovosti, a jih porabimo manj, dobimo pa boljši učinek, tako da v praksi lahko prihranimo.

Lahko pa tudi za kakovostne pelete dobimo odlične ponudbe, sploh če je med izbranimi peleti akcija, ki ceno zniža. Prav tako se lahko odločimo za druge izvedbe, če imamo ustrezno opremo, recimo za brikete. Za briket cena prav tako ni točno določena, a je lahko ugodnejša kot pri peletih. Seveda ne moremo vedno kar prosto izbirati med temi izdelki in za brikete cena v praksi morda sploh ne bo relevantna, če imamo kotel, ki deluje le na pelete z določenimi specifikacijami.

Z vidika cene je najboljša priložnost iskanje dobrih akcijskih ponudb. Če velja med dobrimi peleti akcija, se splača kupiti zalogo, saj s tem največ prihranimo. Investiramo v zalogo in na mah poskrbimo za praktično vse svoje potrebe na tem področju, sploh če trgovec nudi tudi brezplačno dostavo in imamo že dobro pripravljeno skladišče za material. Tako lahko pričakujemo odlično izkušnjo pri kurjenju peletov.

Prav v takšni situaciji imajo lesni peleti še nekatere posebne prednosti, ki niso vezane le na ceno. Lahko jih enostavno skladiščimo v večjih zalogah, torej z njimi ni veliko dela, prav tako sodobni kotli omogočajo samodejno nalaganje in kurjenje. Pri redni uporabi leseni peleti na ta način vsekakor ponujajo odlično izkušnjo, ne le ugodnih cen.