Epoksi premaz za beton

Epoksi premaz za beton in njegove glavne značilnosti

Posted by

V gradbeni industriji tehnologija neprestano napreduje in se spreminja. An tržišču se tako pojavljajo vedno bolj napredni in izpopolnjeni materiali, ki jih lahko s pridom uporabimo za enostavne in hitre rešitve. Takšno enostavno rešitev ponuja tudi epoksi premaz za beton, ki omogoča hitro zaščito betona v skladiščih, dvoranah in še bi lahko naštevali. 

Epoksi premaz za beton se uporablja kot industrijski talni premaz. Premazi so postali zelo priljubljeni predvsem zaradi njihove kemične odpornosti, trpežnosti, nizke poroznosti in močne vezi. Epoksidni premaz je sestavljen iz tako imenovane baze in iz strjevalca. Obe komponenti se mešata v določenem razmerju. Med obema deloma pride do kemične reakcije, ki ustvarja toploto in strdi mešanico v inertno trdo plastiko.

Kako se pravilno uporabljajo epoksi premazi za beton

Po združitvi dveh epoksidnih delov sledi čas oziroma tako imenovana življenjska doba v katerem je epoksi mogoče nanesti ali uporabiti. Na splošno bo življenjska doba trajala od nekaj minut do ene ure. 

Po koncu življenjske dobe mešanica postane zelo topla in še pospeši strjevanje. Epoksi premaz za beton se strdi v nekaj minutah ali urah, vendar običajno traja nekaj dni, da se premaz popolnoma strdi. Večina epoksidov bo v enem dnevu primerno trda, vendar bo morda potrebno več časa, da se strdi, preden bo premaz lahko brušen.

Težave, ki se lahko pojavijo po nanosu epoksi premazov za beton

Kadar je epoksi premaz za beton izpostavljeni UV-svetlobi, še posebej pogosti pri neposredni sončni svetlobi lahko premaz porumeni. Ta porumenelost je lahko resnična težava za nekatere aplikacije. To lahko skrijete z izbiro temnejše barve pigmentiranega epoksida. 

Jasni epoksidi bodo lahko postanejo rumeni ali pa njihova barva zbledi. Iz tega razloga so epoksidi včasih prevlečeni z lateksom, uretani in poliapartiki, ki bodo ohranili svojo barvo in privlačen sijaj. To je priporočljivo, če je pomembna stabilnost barv ali ujemanje barv.