cev za dimnike

Prihranek s toplotno črpalko

Posted by

Ker so stroški ogrevanja stanovanjskih prostorov lahko zelo visoki, je pametno premisliti o ogrevalnih sistemih, ki lahko ponudijo znaten prihranek. V zadnjem času izstopajo predvsem toplotne črpalke, cenik je pri teh namreč en izmed glavnih adutov, ne da bi s tem zanemarili druge prednosti tovrstne opreme. Za prihranek, ki ne bo vplival na zanesljivost in zmogljivost ogrevanja, lahko torej poskrbijo toplotne črpalke. Bo pa treba najprej izbrati pravo opremo, šele nato lahko pričakujemo dober učinek.

Katera toplotna črpalka za ogrevanje se bo najbolje obnesla? To je povsem odvisno od primera. Če ciljamo na kar največje prihranke, potem je gotovo smiselno pobrskati po cenovno ugodnih izvedbah, ki že lahko pokrijejo potrebe večine uporabnikov. To so toplotne črpalke zrak voda, ki delujejo po istem principu kot sodobne klimatske naprave, zato so tudi v svoji zgradbi in delovanju dokaj enostavne – posledično tudi poceni. To je tudi glavna prednost takšne toplotne črpalke, cenik je zelo ugoden, odšteti bo treba le nekaj tisočakov, medtem ko posebnega dela z vgradnjo opreme ne bo. Kljub nizki začetni investiciji pa bo poskrbela toplotna črpalka za ogrevanje stanovanjskih prostorov tudi v hladnih zimah. Še vedno gre namreč za vrhunske naprave, ki se dobro obnesejo tudi v zahtevnih razmerah. Nekatere toplotne črpalke zrak voda lahko dobro delujejo pri temperaturah globoko pod lediščem, tudi do -28 stopinj Celzija.

Prihranke pa lahko ponudi tudi kakšna druga toplotna črpalka. Za ogrevanje lahko uporabljamo različne vire energije iz okolja, poleg zraka ponujata energijo še zemlja in voda. Resda je za takšne toplotne črpalke cenik nekoliko dražji, a s podzemnimi kolektorji ali črpalko podtalne vode lahko dosežemo tudi bistveno boljši učinek oziroma višjo zmogljivost toplotne črpalke. Na svoj račun bodo prišli tudi zahtevnejši uporabniki, ki želijo brez kompromisov ogrevati večje prostore v hladnih zimah, obenem pa tudi v tem primeru pričakujejo znaten prihranek v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi.