kmetijska mehanizacija 2

Kmetijska mehanizacija za spravilo sena

Posted by

Na voljo imamo zelo pestro zbirko raznih kmetijskih strojev, ki pomagajo pri praktično vseh opravilih na kmetiji. Najbolj pridejo v poštev naprave, ki so prilagojene prav točnemu namenu. Predvsem pri spravilu sena je to še kako očitno, saj imamo na voljo kar nekaj kosov opreme, ki se pri teh opravilih odlično obnese. Seveda pa se vse začne s traktorjem, ki je univerzalni kos opreme, brez tega vozila tudi ostala kmetijska mehanizacija ne bo prav nič učinkovita.

Dober traktor je naravnost nepogrešljiv na vsaki sodobni kmetiji. Ne moremo si predstavljati dela brez njega, tudi če je na voljo vsa ostala kmetijska mehanizacija. Tudi pri spravilu sena se v veliki meri zanašamo prav na zmogljivosti traktorja, in to že od prvih opravkov naprej. Najprej bo treba travo pokositi, nato bo kar nekaj dela pri sušenju sena, nato še pri pobiranju in končno pri spravilu.

Pri košnji imamo na voljo veliko zbirko različnih kosilnic. Za večje površine pridejo v poštev predvsem rotacijske kosilnice, ki jih lahko enostavno uporabljamo v kombinaciji z zmogljivim traktorjem, na ta način pa uspešno in učinkovito pokosimo tudi večje površine. Kmetijska mehanizacija te vrste je v veliki meri prilagojena prav delu na večjih površinah, čeprav imamo seveda na voljo tudi učinkovite kosilnice za košnjo manjših travnikov.

Pri sušenju sena je ključnega pomena obračalnik, ki omogoča učinkovito sušenje na soncu, nato pa pride v poštev še preostala kmetijska mehanizacija, predvsem zgrabljalniki in naposled samonakladalke ali balirke, ki poskrbijo za učinkovito pobiranje in spravilo sena. Odvisno od tega, kaj nameravamo s senom nato početi, bo prišla v poštev še nekatera druga kmetijska mehanizacija, morda tudi prilagojena oprema za spravilo sena na senik, lahko pa bale preprosto pustimo na parceli in jih sproti odvažamo, ko jih potrebujemo. Seveda pride nekatera kmetijska mehanizacija prav tudi pri uporabi sena.