Sistem za optimalno ogrevanje

Posted by

Pri izbiri ogrevalnega sistema ciljamo predvsem na dolgoročno varčnost in učinkovitost. Ker pa je na voljo kar nekaj različnih sistemov in tudi določene kombinacije, izbira ni enostavna. Dodati moramo še to, da je učinkovitost sistema močno odvisna od konkretnih okoliščin, zato se nekateri sistemi, ki bi bili v določeni situaciji najboljši, v drugi sploh ne obnesejo tako dobro. Vseeno lahko predstavimo kombinacijo, ki v vsakem primeru prinaša prepričljivo učinkovitost.

Talno in stensko gretje s toplotno črpalko

Tako sistemi stenskega in talnega gretja kot toplotne črpalke slovijo po odlični dolgoročni varčnosti in učinkovitosti.

Talno in stensko gretje gotovo nudita odličen izkoristek. Grelna telesa so namreč razporejena po celi površini in tako zagotavljajo takojšnjo odzivnost, hitro ogrevanje, predvsem pa enakomerno razporeditev toplote po prostoru. Kakšnih omembe vrednih izgub pravzaprav ni, prav optimalen izkoristek pa zagotavlja, da se talno in stensko gretje odlično obneseta na dolgi rok.

Toplotna črpalka je prav tako priznan element, če se posvetimo dolgoročni varčnosti. Gre za ugoden vir energije, na dolgi rok omembe vredne stroške predstavlja le servis. Peči na olje ali biomaso zahtevajo bistveno več denarja že za gorivo, poleg tega je tudi v tem primeru servis peči neizogiben. Po učinkovitosti se s toplotnimi črpalkami morda lahko primerja ogrevanje na elektriko, ki ima to prednost, da servis peči ali drugih elementov pač ni potreben, a vseeno imajo toplotne črpalke na dolgi rok določeno prednost.

V povezavi s stenskim ali talnim ogrevanjem se toplotne črpalke odlično obnesejo, končni rezultat pa je ogrevanje z optimalnim izkoristkom in najnižjimi možnimi stroški.