Servis peci

Priprava ogrevalnega sistema na zimske dni

Posted by

V toplejšem delu leta običajno ni treba skrbeti za ogrevanje in nanj kar pozabimo, ko pa se začne približevati zima, je še kako pomembno, da se prepričamo, da je ogrevalni sistem pripravljen na novo sezono uporabe. V poštev pride servis peči, skladiščenje zalog kuriva, seveda pa je pametno preveriti tudi grelna telesa in druge elemente sistema.

Priprava na zimo je v veliki meri odvisna od tega, kakšno ogrevanje imamo. Klasično radiatorsko ogrevanje na primer zahteva nekoliko drugačen postopek kot stensko ali talno ogrevanje, spet drugače je, če imamo električno ogrevanje, toplotno črpalko ali kak drug sistem. V vsakem primeru je treba poskrbeti za servis peči oziroma drugih ključnih elementov – to velja za vsak ogrevalni sistem, ki bi ga radi ohranili v optimalni formi. Redno vzdrževanje je ključno za zagotavljanje dolge življenjske dobe in dobre učinkovitosti sistema, zato naj se izvaja kar se da pogosto, gotovo pa je treba elemente pregledati in pripraviti po vsakem daljšem obdobju neuporabe in pred načrtovanimi večjimi obremenitvami. Servis peči in drugih ključnih elementov ogrevalnega sistema je torej nujno opravilo pri pripravi na zimo.

Vzdrževanje in priprava drugih elementov morda zahteva drugačne posege. Nekateri sistemi ne potrebujejo posebnega vzdrževanja – klasično radiatorsko ogrevanje, na primer. Tudi električno gretje je zelo primerno za enostavno uporabo brez posebnega vzdrževanja in priprave na zimo. Je pa tudi v teh primerih veliko odvisno od tega, kako je sistem vgrajen in uporabljan – morda bo treba tudi za električno in radiatorsko ogrevanje primerno poskrbeti.