Hisni vodovod

Gradbeni posegi pri vgradnji ogrevalnega sistema

Posted by

Pri načrtovanju novogradnje ni težko sproti poskrbeti še za vgradnjo ogrevalnega sistema. Drugače pa je, če želimo zamenjati ali dodati ogrevalni sistem v zaključene zgradbe. Nekatere možnosti dopuščajo enostavno suhomontažno vgradnjo, prav lahko pa se zgodi, da bo treba razstaviti cel hišni vodovod in sestaviti nov sistem od začetka. Nekateri sistemi so za vgradnjo zelo preprosti in hišni vodovod nikakor ne bo ogrožen. Predvsem se v tem oziru izkaže talno gretje, ki zahteva minimalne prilagoditve.

Polaganje talnega gretja

Mislili bi si, da bo vgradnja sistema talnega ogrevanja zahtevala velik gradbeni poseg, a v resnici ni tako. Nekatere rešitve omogočajo zelo enostavno namestitev. Poznamo na primer grelne folije in preproge, s katerimi je polaganje talnega gretja hiter in preprost postopek tudi v prostorih, ki so že povsem končani. Tudi drugi, bolj kompleksni talni sistemi običajno omogočajo suhomontažno vgradnjo. Namestijo se tik pod pohodno površino, tako da ni treba vrtati v globino, poleg enostavne vgradnje pa ima takšno polaganje talnega gretja še to prednost, da je zelo odzivno in učinkovito, saj greje neposredno pohodno površino.

Drugi sistemi ogrevanja z enostavno vgradnjo

Zmagovalec med sistemi ogrevanja, ki omogočajo preprosto vgradnjo, je električno ogrevanje. Predvsem premični električni radiatorji ne zahtevajo nikakršne vgradnje, niti ne povezave na hišni vodovod ali kakšen poseben vir. Tudi IR paneli in podobne rešitve, ki se uporabljajo za celovito električno ogrevanje, ne zahtevajo skorajda nikakršnih gradbenih posegov. Z vidika enostavnosti vgradnje je to res najboljša možnost, seveda pa je treba pretehtati še mnoge druge prednosti in slabosti.