cev za dimnike

solarne celice

Posted by

Vse bolj obetaven alternativni vir energije postanejo solarne celice. Zagotovo bo v prihodnjem tisočletju predstavljal pomemben temelj napredka pri uporabi obnovljivih virov energije. Solarne celice z pomočjo solarnega sistem bodo zelo spremenili način kako dojemamo in pridobivamo energijo. Naj bo to v gospodinjstvu ali industriji.

Solarne celice so tehnološko izpopolnjene naprave. Za ustvarjenje elektrike solarne celice potrebujejo samo dovolj veliko gostoto svetlobnega toka.

Ko enkrat dobro razumemo in poznamo solarno celico, bomo razumeli tudi njeno delovanje.

Iz šestih slojev so sestavljene solarne celice. Steklena plošča je vrhnja plast in ščiti ostale plasti celice pred mehanskimi vplivi. Nato sledi antirefkleksna plast. Z njo dosežemo manjši odboj svetlobe, tako se poveča izkoristek. Kontaktna mreža je narejena iz dobrega prevodnika in to je tretja plast, ki zbira elektrone. P – sloj sledi, je polprevodnik. Dobimo ga tako, da v silicijev kristal dodamo primesi. Drugi tip polprevodnika je N – sloj, dobimo ga tako, da Sicilij združimo z Arzenom. V elektroniki se najbolj uporabljata Germanij in Sicilij, saj sta tipična predstavnika polprevodnikov. Nekakšno zaporno plast predstavljata oba sloja. Kovinski sloj je zadnja plast. Služi kot energijski pretvornik.

Ciklični akumulatorji so akumulatorji, ki so sposobni globokih praznitev. Globoke praznitve se lahko ponavljajo. Nekakšen deep cycle, DC.

Z globino praznjenja nesorazmerno pada število ciklov.

Ciklični akumulator se prazni z bolj konstantnim tokom na daljše obdobje. V cikličnih akumulatorjih so akumulatorske plošče malo bolj debele,okoli 3 mm, ter polne svinčene elektrode. Med ciklične akumulatorje spadajo akumulatorji s tekočim elektrolitom. Poznamo poltrakcijski in trakcijski akumulator. Taki akumulatorji so popolnoma brez vzdrževanja v tehnologiji GEL in AGM. Niti ni potrebno dolivati vode.

Uporabljajo se za samostojne solarne sisteme, v navtiki za servisne akumulatorje in caravaning. Za to nalogo so najbolj primerni, saj vsa ta prevozna sredstva in razne naprave so uporabljane samo v sezoni. Ko se izpraznijo popolnoma, se lahko hitro ponovno napolnijo.