Električni paneli

Opcije, ki jih za ogrevanje ponuja elektrika

Posted by

Ogrevanje na elektriko je prepoznano kot izjemno ugodno, poleg tega ne prinaša komplikacij, ki bi jih sicer imeli z urejanjem toplovodnega sistema in drugimi opravili, ki spremljajo vgradnjo drugih ogrevalnih sistemov. A že na področju električnih ogrevalnih sistemov imamo na voljo več možnosti, ki prinašajo svoje prednosti in slabosti.

Električni paneli

Na elektriko deluje ogrevanje z IR paneli, ki je priljubljena izbira za vgradnjo v novogradnje, idealna pa tudi za renovacije in nadgradnje starejših prostorov. Gre namreč za izjemno elegantno rešitev za ogrevanje, potrebujemo le nekaj panelov in dostop do električnega omrežja, torej je opcija kot nalašč za vgradnjo v končane prostore.

IR ogrevanje deluje tako, da električno energijo pretvori v sevanje IR žarkov, ti pa ogrevajo prostor v dosegu panela. Prednost teh grelnih teles je ta, da ponujajo izjemen izkoristek, pa tudi sam vir energije je zelo poceni – stroški na dolgi rok so med najnižjimi, električni paneli se v tem oziru kosajo celo s toplotnimi črpalkami in drugimi učinkovitimi alternativami.

Električni radiatorji

Električni paneli služijo za IR ogrevanje, medtem ko radiatorji delujejo na drugačen princip. Sami se ogrevajo in posledično ogrevajo zrak v okolici. Radiatorji so klasična izbira tudi pri toplovodnih sistemih, električna različica pa prinaša vse prednosti, ki so značilne za električne sisteme ogrevanja – varčnost, zanesljivost in učinkovitost, predvsem pa ugodno ceno na dolgi rok.

Pri električnih radiatorjih moramo paziti predvsem na to, da grelna telesa premišljeno postavimo po prostoru. To velja tudi za IR ogrevanje, saj imajo električni paneli različne lastnosti in ne morejo kar vsi učinkovito ogrevati vsakega prostora. Pri radiatorjih je podobno, moramo pa v poštev vzeti še kroženje zraka in druge dejavnike, ki lahko vplivajo na učinkovitost tovrstnega ogrevanja in nenazadnje tudi na kakovost bivanja v ogrevanih prostorih. Ena izmed možnosti pa so prenosni radiatorji, ki so zelo praktični in odlična rešitev v sili.